Get Adobe Flash player

Szentháromság tér – Élőkép

Fejlesztés Szentistvánon

A bajaszentistváni ravatalozónál elkészült az előtető. A temetőben folyamatosan dolgoznak, most a járdák köveit rakják, és parkoló kialakítását is elkezdik. A további fejlesztések költségeihez a környéken élők is hozzájárultak.Még érezni a fenyőfa friss illatát a napokban elkészült tetőszerkezet alatt. A kis épület előtti teret kihasználva bővítették ki a bajaszentistváni temető ravatalozóját. A temetési szertartásokat szeretnék ezzel kényelmesebbé tenni. A tető véd az esővel, és a hóval szemben, a melegben pedig árnyékot ad a hozzátartozóknak. A temető rendbe hozását már korábban megkezdték: két éve készült el a kerítés, most pedig a sírok között futó járdákat rakják le.

Fercsák Róbert, alpolgármester:
A helyi temetők állapota az mindig egy fontos kérdés a város lakossága számára, én azt hiszem, hogy úgy ahogy a hozzátartozók a sírjukat gondozzák, ugyan olyan hozzáállással kell a városnak is a temetők fenntartásában részt venniük. Tehát minden olyan fejlesztési kérdés, minden olyan kiszolgáló létesítmény, ami a lakosság javára, az érintettek javára történik, az azt hiszem, hogy elvárható dolog.

A szentistváni temetőben a közeljövőben tovább folytatják a fejlesztést. A tervekben szerepel egy parkoló, amit az északi oldalon lévő füves területen alakítanak ki, illetve a hátsó kerítés megépítése is. A város sírkertjeiben mellékhelyiségek is épülnek majd, mivel a Kommunális és Szolgáltató Kft költségkímélő okokból megszünteti a kihelyezett mobil wc-ket. A költségek fedezésére a helyi  felekezetek is hozzájárulnak, gyűjtéssel és felajánlásokkal. A Kft ügyvezetője szerint egy krematórium építésére is szükség lenne Baján.

Korsós János, ügyvezető igazgató, Bajai Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft.:
Hogyha azt nézzük, hogy a temetkezési szokások, és az anyagi lehetőség tekintetében, a hamvasztás egyre gyakoribb, és egyre kelendőbb temetési mód. És ugye mi a jellemző, az, hogy Szegedre, vagy Pécsre visszük a halottainkat hamvasztásra.

A jogszabály szerint ugyanis mindenki köteles a lakóhelyéhez legközelebbi helyen elhamvasztatni az elhunyt hozzátartozót. Az átadáson a város alpolgármestere és a Kommunális és Szolgáltató Kft vezetője köszönte meg azok munkáját, akik részt vettek az új tető elkészítésében. Az Út-híd ágazat vezetőjének, Illés Antalnak, a cég asztalosának, Bolvári Józsefnek, az építésben pedig Horváth József, Gál Dávid, Bogdán Tamás, Trabajkó Bálint és Vörös Sándor vett részt. A faanyag még nem száradt meg teljesen, ezért nem festhető, ám a közelgő halottak napjára már a vörös  színű védőréteget is felviszik az oszlopokra.

Forrás: Bajai Televízió