Get Adobe Flash player

Szentháromság tér – Élőkép

Szöszölős és veszélyes

A bajai önkormányzat a város belterületén az összes veszélyesnek minősített, és a nyárfaprogramban szereplő fát kivágatta az elmúlt hetekben. A feladatra a Bajai Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft.-vel kötöttek szerződést. Mivel a munkálatok költségeit a hivatal nem tudja fedezni, ezért a faanyagot a kommunális szolgáltató értékesítheti.A Petőfi szigeten már csak a fatörzsek törmeléke maradt meg néhol a sétány mellett. A Bajai Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft munkatársai azt is elszállítják néhány napon belül. A tavaszi időjárás miatt ebben az időszakban több fát nem fognak kivágni, mivel a növények már kirügyeztek. A kertészeti munka során már csak azok a fákat döntik ki, amelyek élet, vagy vagyonbiztonságra veszélyesek.

Az önkormányzat feladata a Baja közterületén lévő fák állapotának vizsgálata, és szükség esetén kivágása. Az ehhez szükséges gépek és munkaerő hiányában a bajai cég kertészetét bízták meg a munkával. A Petőfi szigeten a nyárfákat már hetekkel ezelőtt kivágták.

Felső Darinka, kertészeti ágazatvezető, Bajai Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft.:
A nyárfaprogramban olyan fák szerepelnek, a nyárfáknak a nőivarú egyedei, amelyek ilyen pöszölősek, vagy szöszölősek, amik nyáron, ahogy kivirágzik a nyárfa, szállnak, és az ember orrát, száját, lakását, mindent irritálják. Ezek a fák fel lettek mérve, talán tíz évvel ezelőtt, és minden évben egy hat-nyolc fa ezekből kerül kivágásra.

A fakivágásért az önkormányzat pénzt nem tud fizetni, így a kivágott faanyagot a Kommunális Kft. szabadon értékesítheti.

Forrás: Bajai Televízió