Get Adobe Flash player

Szentháromság tér – Élőkép

Összefogás a környezetért

Összefogott a Bajai Kommunális Kft. és a helyi Cigány Önkormányzat annak érdekében, hogy közösen tegyék tisztábbá, szebbé a környezetünket.  A munkások néhány éve már a saját lakóhelyük területe mellett a földutakat, és az árkokat is karban tartják. A társadalmi munka példaértékű lehet a városban.A városból kivezető, kisebb földutak tisztán tartására vállalkozott a Cigány Önkormányzat. A saját környezetük, a tanyai területek rendezése, takarítása mellett most segítenek abban is, hogy az illegális szemétlerakásból származó hulladékokat összeszedjék, továbbá az árkokat, vízelvezetőket kitisztítsák, illetve kiirtsák a gazt és a gyomnövényeket.

Rosta Lajos  vezető, Bajai Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft. Zöldterület-gazdálkodási ágazat:
Jellemzően azokon a területeken, ahol a cigány önkormányzathoz tartozó lakosság él, ott megbeszéltük az önkormányzat vezetőjével, hogy egy kicsit rendezzük ezt a környezetet, és ők társadalmi munkában, saját erőből, segítenek, hogy így mondjam ezeket a kivezető részeket rendbe rakni. Én azt gondolom, hogy maga az, hogy a saját környezetüket javítják, szépítik és mások részére is közlekedhetővé teszik ezeket a földutakat, azt gondolom, hogy nagyon pozitív lépés.

Néhány évvel ezelőtt Baja alpolgármestere, Fercsák Róbert kezdeményezte az együttműködést. A munkaerőt a cigány önkormányzat, a szükséges eszközöket pedig a bajai kommunális biztosítja.

Horváth Szilveszter elnök, Bajai Cigány Önkormányzat:
Az elején volt nekünk egy cigány brigádunk, 10-12 fős volt, kicsit lecsökkent most, de társadalmi munkában is az emberek a saját környezetüket, valamikor 20-25-en, összejövünk, összeszedjük a szemetet, kicsit főzünk nekik és akkor elbeszélgetünk és így tisztán tartjuk a környezetünket.

A területek rendezése egész évben folyik, emellett már arra is volt példa, hogy a munkások a városban segítettek: a játszótereken szedték össze a szemetet,szintén társadalmi munkában. A Bajai Kommunális cég ágazatvezetője és a Cigány  Önkormányzat elnöke remélik, hogy a jó példát sokan követik majd, és mind a külső részeken, a tanyákon, mind pedig a városban egyre többen tesznek a saját környezetük megóvásáért és tisztán tartásáért.

Forrás: Bajai Televízió